Home |  Contact |  Guestbook |  Print Window |   RSS | 

   

     This drawing was made in Singapore in 1997. I was told that it means 'Good Fortune'. Click for the explanation.    

 

 

UPC page

 

 

 

 

 

 

      
last update 23-06-2008/17:00.

UPC Set-Top box gevolgen.

Ik ben een techneut die zich zorgen maakt over de vrijheid van tv kijken. UPC staat de laatste tijd al aardig onder druk i.v.m. hun monopoly positie . Maar er staat ons nog heel wat te wachten voor wat betreft de TV ontvangst op de kabel. Ik heb hier enkele problemen op een rijtje gezet. Alle informatie die ik hier geef, is gebaseerd op publikaties in kranten of op internet.

Nieuws:

23-06-2008. Eindelijk het einde van monopolie positie van UPC en KPN is in zicht. In heel Nederland is OnsNet druk bezig om glasvezel verbinding tot in uw huis aan te leggen. Via deze glasvezel verbinding is het dan mogelijk om analoog tv te blijven ontvangen, telefoon verbinding met behoud van uw telefoon nummer en 100Mb/s internet.
Dus het KPN, UPC en internet provider abonnement kan opgezegd worden. We hoeven niet bang te zijn dat we voor iedere TV en recorder in huis een UPC set-top box nodig hebben. De TV signalen blijven gewoon analoog beschikbaar in heel uw huis.

11-02-2007. Gezien de huidige ontwikkeling en het versneld verspreiden van de UPC box, ziet het er naar uit dat we snel GEEN analoge TV zenders meer op de UPC kabel zullen ontvangen. Dus binnekort zal iedere UPC kijker een UPC box bij iedere TV en video/hdd recorder moeten hebben staan.

09-04-2002. Er worden voorbereidingen getroffen om het Macrovision signaal(anti-copieerbeveiliging) in de set-top box te activeren gedurende films. Als dat signaal geactiveerd wordt kun je het video signaal niet meer opnemen met een VCR of DVD-recorder. Dat kan dus lastig worden als je een film wil opnemen als je niet thuis bent.

18-02-2002. Op het moment verdwijnen er in Amsterdam steeds meer analoge kanalen achter de set-top box. Dit zal doorgaan tot er nog 15 analoge kanalen over zijn.
De set-top box wordt pas echt rendabel voor UPC, als ook de populaire TV kanalen achter de decoder komen. UPC zal zenders als RTL-4, RTL-5 SBS-6 en Yorin achter de decoder plaatsen om meer abonnees te dwingen om voor een set-top box te betalen.

21-01-2002. Ik heb onlangs besloten UPC zelf eens wat vragen te stellen. Kort daarna heeft UPC de vraag aan hun vragen lijst toegevoegd. Het antwoord wijkt echter wel af.
Volgens het antwoord op de UPC site blijft het huidige analoge standaard pakket gewoon analoog op de kabel. Maar volgens het antwoord dat mij spontaan was gegeven door UPC via e-mail moet er nog een selectie gemaakt worden?

20-01-2002. Er blijven e-mailtjes binnen komen over het niet goed functioneren van UPC. Iedereen in Nederland die de "pech" heeft aangesloten te zijn op de kabel van UPC zal dus een set-top box in huis krijgen. Als het installeren van de set-top box bij alle UPC abonnees gaat als bij de abonnee die deze e-mail stuurde.

16-01-2002. Ik heb het UPC forum aan de site toegevoegd. Daar kunt u direct een bericht op achter laten. Houd het wel netjes.

05-01-2002. Ik wil wel duidelijk bij vermelden dat ik op het moment best tevreden ben over de continuïteit van Chello, de dochter van UPC die de internet diensten verzorgd. Deze pagina gaat dan ook uitsluitend over de UPC TV diensten op de Nederlandse kabel.
Toch moeten we even stil staan bij het feit dat in de USA de kabel TV 3 tot 4 maal zoveel kost als in Nederland.
UPC wil de prijzen ook in Nederland verhogen. Dat is een van de redenen waarom de beleggers in het bedrijf blijven geloven. De andere reden is de digitale diensten waar indirect iedereen -ook de niet gebruikers- voor gaan betalen.

Ik krijg de laatste tijd veel mailtjes met de vraag is de situatie met de set-top box nog wel actueel?
Jazeker! En het wordt nog erger.
Er wordt nu in Eindhoven welliswaar een andere box gebruikt dan in Amsterdam en Haarlem, maar de problemen blijven gelijk.
Afgelopen week ontving ik weer een
verontrustend e-mailtje . Het geeft maar weer eens duidelijk hoe UPC omgaat met ONS. Voor veel ouderen onder ons is het soms al moeilijk om de tv te bedienen. Nu komt daar de Set-top box nog eens bij.
Ik maak mij erg ongerust over de situatie als UPC geheel Nederland straks laat stikken met de set-top box en het gebruik ervan.

Onlangs ontving ik de gebruiks aanwijzing van de Motorolla Set-top box in pdf formaat (776kB). Bedankt G.H.

21-11-2001. We hebben op de UPC cable een 16 QUAM 64, signaal gevonden in het 8MHz raster.
De volgende services zijn gevonden tussen de analoge kanalen:
354.773MHz
426.773MHz
434.760MHz
442.748MHz
450.735MHz
458.798MHz
642.749MHz
650.774MHz
698.749MHz
706.737MHz
762.737MHz
778.749MHz
810.762MHz
826.737MHz
834.762MHz
858.749MHz

Alle kanalen zijn gescrambeld.

Ook rond de 470MHz hebben we 4 services van 1.5MHz breedt gevonden, waarschijnlijk voor EPG doeleinden:
470.732MHz
472.454MHz
474.050MHz
475.499MHz

Alle waarden zijn gemeten met een spectrum analyser.

UPC is dus nu begonnen met de voorbereiding van de set-top box in Eindhoven. Dus binnenkort staan dus alle commercieele zenders achter de decoder. Als dit in Nederland wordt ingevoerd zullen veel mensen overschakelen naar satelliet.

05-05-2001. Ik heb een verontrustend rapport ontvangen van een Set-Top Box gebruiker. Lees hier.

13-09-2000. De UPC set-top box is nu officieel aan de pers gepresenteerd.

09-09-2000. Ik heb weer veel emails ontvangen van bezorgde lezers. Het niet kunnen programmeren van de set-top box wordt nu gezien als het grootste probleem. Voor mensen die afhankelijk zijn van een Video recoder omdat ze 's avonds niet in staat zijn direct tv te kijken wordt het een groot probleem.
Ook werd mij gevraagd of de set top box de informatie TDF of Eurobench realtime gaat doorgeven. Dit systeem leverd real time beurs informatie aan leden. Ik heb geprobeerd info boven water te krijgen, maar helaas. Het is in iedergeval niet getest.
Na enig wat navraag zal teletext en dus ondertiteling toch worden doorgegeven door de set-top box.

In een eerder kranten artikel van het Eindhovens Dagblad werd gemeld dat er meerdere set-top boxen per huishouden kunnen worden verkregen (f2.50 per maand extra). Hier moeten we goed gebruik van maken. Voor ons huishouden hebben we al zo'n 3 boxen nodig.
Ik weet langzamerhand geen weg meer om de media te bereiken. Deze vinden het pas actueel als het te laat is. Ik zal de consumentenbond een email sturen. Hun reaktie zal ik dan ook publiceren.

Onlangs vroeg iemand mij of de set-top box te programmeren is om op een bepaalde tijd een bepaald programma te decoderen. Dit zou dus noodzakelijk zijn als we een programma met de videorecoder willen opnemen. Het antwoord op die vraag is dus NEE. We kunnen de set-top box NIET programmeren. De veelzijdige programmeer functionaliteit van de videorecorder vervalt dus.
Als men in een huis TV antenne versterkers heeft geplaatst, dan kunnen achter deze versterkers GEEN set-top boxen worden gelaatst ! Dit in verband met de retour verbinding van een set-top box. Er zijn wel antenne versterkers die het retour signaal van de set-top box doorlaten, maar niet voor de consument (duur).

31-07-2000. Op het moment worden de eerste .. set-top boxen uitgezet in Nederland (Amsterdam en Haarlem). Ik hoop dan iemand van de "gelukkige", ons op de hoogte kan houden van hun ervaringen. Mail mij alstubliefd. Natuurlijk zullen gedurende deze fase alle analoge kanalen aanwezig zijn. Deze zijn straks verdwenen!!!! Probeer je gedurende deze test eens voor te stellen dat deze er niet meer zijn!!
Ik heb veel emails ontvangen van mensen die dachten dat ze al een set-top box gekregen hadden. Het waren geen set-top boxen maar TV-Plus of Movie House decoders.
In de U.SA. zijn decoders (analoog) al heel normaal. Ik zal binnekort proberen een beeld proberen te schetsen hoe het er daar nu aan toe gaat. Ook daar worden nu de digitale set-top boxen geintroduceerd!
Een nieuw probleem is mij aan het licht gekomen. Het blijkt dat het retour kanaal van de set-top box niet door een standaard video recorder komt. In andere woorden: de video recoder moet altijd ACHTER de set-top box worden geplaatst! Dit betekend dat we eigenlijk NOOIT kunnen opnemen als we van de UPC diensten gebruik willen maken. Ik ga mij hier verder in verdiepen!
Ik ga ook een duidelijk aansluit schema op de site plaatsen, waaruit blijkt hoe we NU onze TV en Video recorder kunnen aansluiten maar straks NIET meer.

24-07-2000. Ik krijg de laatste tijd veel mailtjes van mensen die mij er op wijzen dat DVB-T er aan komt en dat daardoor alle problemen verdwijnen. DVB-T is dus ook een digitaal signaal net als op de kabel (DVB-C) maar dan voor de ether. Met een kleine spriet antenne kun je dan in het hele huis digitale tv ontvangen.
Het enigste probleem wat dan gaat verdwijnen -als dat een probleem is- zijn de kabels in huis. Maar je moet nog steeds voor ieder TV toestel of video recoder een DVB-T set-top box hebben.

21-07-2000. In het Eindhovens dagblad van vandaag (21-07-2000) staat nu een goed verhaal over de problemen die op deze pagina beschreven zijn.
Helaas is deze nu verwijderd. Op verzoek wil ik deze wel toezenden.
Ik heb onlangs een e-mail gekregen van iemand die de onder genoemde "koppelverkoop", bevestigde. Er werd letterlijk door UPC gezegd:"sorry, zonder TV geen internet". Toen de klacht werd ingediend bij het ministerie van Economische zaken, bekende UPC direct schuld en nu heeft die persoon een volledig UPC abonnement TV+Internet voor f89.00. (normaal f127.00).
Er waren al meer klachten over UPC bij het ministerie binnen gekomen.


Enkele linkjes (bron):
Een Philips publikatie. Hier is nog een Philips publicatie over de set-top box.

UPC wil in ieder huishouden 1 kabel dekoder (DVB set-top box) plaatsen voor eind 2000! Of dat haalbaar is weet ik niet, maar de eerste boxen rollen nu van de productie band. Vanaf het moment dat UPC iedere kabelabonnee van een decoder heeft voorzien worden alle TV kanalen op de kabel in digitaal (MPEG) uitgezonden. Dan worden de analoge TV kanalen van de kabel verwijderd.
Deze set-top box heeft ook een ingebouwde kabel modem. Met deze modem kan men op het internet verbinding.

UPC moet, om aan de media wet te voldoen aan ieder huishouden 1 decoder (set-top box) verstrekken, die deze (DVB ) digitale MPEG kanalen kan omzetten naar het huidig PAL tv signaal. Dan is een standaard TV in staat de kanalen weer te geven. Ook de publieke kanalen worden digitaal uitgezonden. Dus niet te ontvangen met een standaard TV. Deze kanalen worden niet gescrambled.
Alle andere (commercieele) zenders als RTL4, RTL5, enz, worden wel gescrambled. Daar moet het huishouden meer voor betalen. Door middel van een smartcard kunnen dan de kanalen worden gedecodeerd waarvoor men betaald.
In Nederland heeft vrijwel elk huishouden meerdere TV's, in de woonkamer, slaapkamer of Hobby kamer. Ook is er een VCR in veel huishoudens.

Dat zijn de feiten. Nu wat de gevolgen zijn:
# In het hele huis kunnen we alleen kijken naar dat kanaal wat de set-top box decodeerd. Dat is dus altijd 1 kanaal . Een ander kanaal kijken in de slaapkamer, dan in de woonkamer is niet mogelijk. Of er moet extra decoder in de slaapkemer worden gebruikt.
# Willen we een ander kanaal opnemen met de VCR , dan is dat niet mogelijk of er moet nog een extra decoder worden gebruikt.
# Heeft u net een TV-VCR combinatie gekocht, dan heeft u dubbel pech. Ook dan heeft u een extra set-top box nodig.
Bij sommige TV-VCR combinaties is het zelfs niet mogelijk dat de VCR, van de combinatie, van een andere bron dan de combinatie tuner kan opnemen.

# De set-top box is niet vanuit de slaapkamer te bedienen als deze in de woonkamer staat. We zijn niet meer in staat films op te nemen met de VCR als we een avondje weg zijn.
# De set-top box zal bij films het Macro Vision signaal activeren zodat de VCR de film niet kan opnemen . Dat geldt voor ieder kanaal.
# Ook heeft de set-top box een retour kanaal. Dit retourkanaal kan straks gebruikt worden voor internet toepassingen. Het retourkanaal wordt echter ook gebruikt worden om de kabel exploitant informatie te geven waar wij naar kijken. Dat zou dus inbreuk op onze privacy betekenen.
# De ingebouwde kabel modem kan gebruikt worden voor internet. Wil men echter alleen een internet aansluiting en geen TV abonnement, dan kan dat NIET. Koppelverkoop?Volgens het ministerie van Economische zaken wel.
Vandaag de dag is het NIET mogelijk om WEL internet en GEEN TV abonnement te nemen.
# Een ander groot nadeel van de set-top box kan de teletext en ondertiteling worden. Teletext en ondertitels kunnen in de set-top box gedecodeerd worden, niet meer in de TV. Stel je hebt net een duure tv gekocht met veel teletext geheugen, jammer de set-top box heeft veel minder geheugen. Dat wil zeggen teletext pagina's zoeken langer duurt.
Er zijn echter ook set-top boxen die de teletext data stream regenereren, zodat een TV dit kan decoderen. De set-top box die UPC gaat gebruiken, regenereerd de teletext informatie wel!

Slotwoord:
Ik ben van mening dat we niet bang moeten zijn voor DVB (Digitaal Video Broadcast). Maar dan moet het wel op een voor de consument goede wijze worden toegepast.

Wat hoop ik te bereiken?
# Dat UPC meerdere set-top boxen per huishouden beschikbaar stelt. Direct vanaf de eerste dag van uitleveren! Mijn verwachting is, dat het zeker in het begin geen 2e set-top box beschikbaar is.

# Het zou wenselijk zijn dat UPC wacht met het verwijderen van de analoge kanalen van de kabel, tot in Nederland de set-top box ingeburgerd is.

Maar stel dat we meerdere set-boxen in huis hebben, dan moeten we voor iedere box ook een smart card hebben. Moeten we dan ook nog extra betalen voor deze smart card?

 

 

 

 

Last updated:

 Copyright 2006-2016 ronaldsnoeck.com |  Disclaimer |  Privacy